Vägen till Bomanssved och en giftaslysten bonde

Min mors släkt på ”spinnsidan”

Här kommer min släktforskning att få förflytta sig med sjumila steg, det blir minst 7 mil till W Harg och till Normlösa. Brita Cajsa är född på ett ställe som heter Wadstorp som ligger 10 km. sydost om Mjölby och cirka 4 km. från W Hargs kyrka, hon är född den 11/5 1821, och hennes föräldrar heter Nils Carlsson och Lisa Nilsdotter.

Modern Lisa Nilsdotter är född 4/9 1793 på gården Nederlösa i Normlösa socken. Hennes föräldrar heter Nils Larsson och Ingrid Månsdotter. Ingrid är född 1761. Nederlösa ligger 12 km. nordost om Skänninge och 3,5 km. nordost om Normlösa kyrka.

Normlösa och Nederlösa
Historisk karta över Normlösa kyrka och socken

 

Här ska jag förtydliga med att räkna upp kvinnorna på sköldlinjen (mödernet).

 • Mor Märta 1910–1967 blev 57 år
 • Mormor Hilda 1873–1936 blev 63 år
 • Mormors mor Inga Lotta Löfgren 1842–1918 blev 76 år
 • Mormors mormor Brita Cajsa Nilsdotter 1821-1855 blev 34 år  Född i Wadstorp
 • Mormors mormors mor Lisa Nilsdotter 1793–1865 blev 72 år   Normlösa, W Harg, Drothem.
 • Mormors mormors mormor Ingrid Månsdotter 1761-

Spinnsidans sista är min syster Kerstin men där försvinner den, hon har 2 pojkar men vad hjälper det. Märtas systrar fick heller inga flickor så den släktlinjen dör ut med Kerstin.

Emil och Kerstin
Kerstin

Nu till äventyret och varför mors härstamning på mödernet drar söder ut.

Huvudaktören är en kärlekskrank och förmodligen ”sol och vårare”, han heter Johannes Jonsson född 1800.  Det är han som köper Bomanssved, det gör han 1837(se kapitlet: Märtas mor) och därmed så involveras vår släkt med gården i Drothem socken.

På bondgården Wadstorp i W Hargs socken har den tjugoåriga drängen charmat den nyblivna änkan och ägare av gården Stina Bengtsdotter född 1779. Hon har 3 barn där den yngsta dottern är 8 år yngre än drängen som modern gifter sig med. Äktenskapet varar till 1836 då Stina begär skilsmässa på grund av otrohet. Stinas äldsta dotters man blir ny brukare och delägare, medan Johannes Jonsson får ”dra”.

Wadstorp och Bagarekulla
Historisk karta över Wadstorp och Baggarekulla

1837 köper han Bomanssved utanför Söderköping. Men vem var kvinnan han hade haft ett förhållande med vid sidan av Stina? Det visar sig vara min mormors mormors mor Lisa Nilsdotter, hon är 14 år yngre än Stina, han håller på att föryngra sina kvinnobekantskaper men det kommer mera, mycket mera!

Lisa är änka med två barn, Brita Cajsa Nilsdotter född 1821 och Elisabeth Maria Nilsdotter född 1829. Två år efter att Johannes kommit till Bomanssved så anländer Lisa Nilsdotter med sina döttrar, året är 1839. Efter fem år så har Johannes Jonsson andra planer, han ska flytta åter till W Harg och Wadstorp.

Under de tre åren i Drothem har Lisas dotter Brita Cajsa hunnit med att gifta sig med Jonas Löfgren och flyttat till Skönberga kyrkoboställe där föds flickan Inga Lotta året är 1842, samma år får de möjlighet att köpa Bomanssved då Johannes Jonsson ska flytta hem igen.

Året 1842 är året då något unikt inträffar,  på min mors spinnsida finner vi tre generationer som har adress Bomanssved.  Det är hennes mormor, mormors mor och mormors mormor.  Så på 1870 talet växer min mors mor upp på samma ställe.

Lisa Nilsdotter och den yngsta dottern Elisabeth Maria kommer att flytta med till Wadstorp.

I kyrkoboken står det lite kryptiskt, om att Lisa och Johannes är äkta makar 1839, men det är anteckningar skrivna på latin.  Längre fram i tiden så finns det dock antecknat att de har skilt sig.

Här går jag mellan med tidshistorian om Bomanssved.

Soldaten Nils Boman är född i Drothem (troligtvis på ägorna Lund) 1728. Han kom att bli soldat och tjänstgör som sådan i cirka 25 år. Som avskedad soldat blir han torpare på Bomanssved 1768.

Eftersom torpet uppkallats efter honom så är det troligt att det är han som fick svedja marken runt torpet för att få mark att odla på. Två äktenskap blev det, första hustrun dog efter cirka 15 år och han gifte om sig med en kvinna från Qvilinge. Nils dör den 27/12 1813 85 är gammal.

 

Ägare:

 • Nils Boman.  De sista åren bodde Nils och hans fru Anna Lisa Benetsdotter på Lakmålen, ett ställe nära Skrivareängen. Olof Danielsson har säkert gjort en deal med att låta de gamla få bo på ”undantag” mot att han fick stället Bomanssved. Han var skriven på Stensätter också.
 • Olof Danielsson säljer Bomanssved 1813–1814.
 • Nästa ägare är Måns Jönsson född 1779 och Cajsa Jönsdotter född 1767. De kommer att bo på Bomanssved i 24 år. Hustrun dör samma år som de säljer, 1837, medan Måns flyttar ”till hus”.
 • Ny ägare: Johannes Jonsson 1837–1842
 • Ägare inom vår släkt från 1842 till 1918, Jonas Löfgren och Brita Cajsa Nilsdotter, Nils Johan Jonsson och Lotta Löfgren.

Så tillbaka till Johannes, Lisa och Lisas dotter Elisabeth Maria

De kommer att flytta in på en granngård till Johannes frånskilda Stinas gård i Wadstorp. Här på bondgården går livet vidare tills det i W Hargs kyrkobok för 1856–1863 står, Lisa är skriven på ”undantag” och på samma gård står 2 pigor skrivna, båda är i 25 års åldern och där den ena pigan föder ett oäkta barn 1860 som dock dör som spädbarn. Undantagskvinnan Lisa står som frånskild och även Johannes är antecknad som frånskild och den 23/3 1865 dör Elisabeth (Lisa) Nilsdotter i en ålder av 72 år. Fyra år tidigare hade Johannes första fru Stina Bengtsdotter dött, hon blev 82 år.

Johannes Jonsson säljer gården i Wadstorp och flyttar till en annan gård som heter Bagarekullen 1/2 mtl. frälsegård, året efter att Lisa har dött, 1866. In på gården flyttar en ny fru, hon heter Johanna Mörlin och hon föder en son som dock dör efter 3 månader och själv så dör hon 1874.

Året efter har Johannes gift om sig igen, nu för fjärde gången. Kvinnan heter Catharina Nilsdotter och har ett barn med sig in i äktenskapet, en dotter som bär namnet Johansdotter, det verkar vara misstänkt vem som kan vara fadern. 1878 får dock Johannes och Chatarina en dotter som heter Selma och som är deras gemensamma barn. Pappan är då 78 år och han kommer att leva 5 år till, den 9/3 1883 dör Johannes Jonsson.

Året efter att storbonden Johannes dör så gifter Catharina om sig med en jämnårig man och driver gården tillsammans.
Och Selma Catharina börjar skolan den hösten…

Märtas Mor och Morbror Oskar Fredrik-Tillbaka till förra kapitlet     Till nästa kapital –Ursvik