Min Far och hans syskon

Pappa Georg
Född den 23/6 1901 Död den 3/7 1982

Georg
Georg 

 Första tiden efter farfar Axel Fredriks bortgång, så var äldsta sonen Hjalmar hemma på Pålstorp och hjälpte sin mor med städseltiden till det var dags att flytta. Stället man kom till på hösten 1904 heter Repebro Östermem och ligger i Östra Ny socken. Där hade sonen Gunnar hunnit bli 12 år så det blev han som fick ta största ansvaret för drängtjänsten, det fungerade ett år sedan fick socknen flytta om hela familjen till s.k. inhyseshjon, detta skedde på ett ställe som heter Erikslund och ligger på allmänningen mellan Kuddby och Ö.Ny, det är då hösten 1905.

Här bor farmor Johanna Matilda med sina 5 barn (Hjalmar har arbete utanför hemmet och Albin, Herman och Gunhild 1896 är döda) till det blir dags att en efter en flytta ut från Erikslund. Först ut blir Alma som tar en barn pigtjänst i Norrköping, året är 1907, Gunnar börjar som dräng på Örtomta gården (den gården som Axel Fredrik var på innan flytten till Pålstorp) 1908.  Gunhild blir piga på Hageby gård Ö.Ny 1915  och Helga tar även hon en pigtjänst samma år. Och så är det pappa Georgs tur 1916 att ta sin första drängplats, detta på Myrby gård i Häradshammar. Där stannar han i nästan 4 år, och det är på denna gård som han får ”en släng av spanska sjukan”. Bara några kilometer bort ligger hans kusin i samma sjukdom, hon var lika gammal som Georg. Hon dog.

1920 bestämmer de båda bröderna Gunnar och Georg att deras mor inte ska behöva bo kvar på inhyseshjons stället Erikslund längre, de tre flyttar gemensamt till ett ställe som heter Dammen i Östra Ny socken. De båda bröderna arbetar som, för Gunnars del byggnadssnickare och Georg som skogsarbetare.

Dammen
Dammen förföll i många år men restaureras nu av ett ungt Stockholmspar

Platsen Dammen är bara ett hus med liten täppa som ligger under gården Evalund (syd ladugård), men det blir en trivsam plats där de 6 syskonen kan träffas och där farmor kan få lite lugn och ro. I tolv år bor man där, därefter flyttar man till Stora Grönhög i Furingstad då bröderna tagit jobb på byggandet av ett stall, Gunnar som snickare och Georg som grovarbetare. Arbetet varar i drygt 1½ år men till senhösten 1933 så är det dags att bryta upp från Stora Grönhög.

 

Farbror Gunnar
Född den 9/5 1893 Död den 12/9 1968

 Gunnar får nu möjlighet att hyra (arrendera) ett torpställe1 km norr om Stegeborgs färjeläge, Bryggartorpet, men vad jag vet så kallades torpet för Tisseltorpet av ortsbefolkningen. I samband med inflyttningen till torpet så passar han på och gifter sig. Kvinnan han den 4/1 1934 gifter sig med är Emmy Augusta Viktoria Andersson från Mogata, hon är född den 12/3 1903.

Tisseltorpet
Tisseltorpet eller Bryggartorpet

Faster Emmy var en genuin överlevare som tog tillvara på allt som skogen, ängar och trädgårdstäppan kunde ge. Det var både ko, gris och höns på Tisseltorpet och när Gunnar hade byggt ett nytt hus1 km norrut från Tisseltorpet som fick namnet Björkliden (1948) så var det bärplockning, vävning och arbete vid doktorsbostaden i Stegeborg (allt i allo hos doktor Määgi).  Det är på Björkliden som jag kommer att vara under sommarmånaderna på 40 och 50 talet, och som bland annat min bror Rune sa, präglade mig att likna faster Emmy som ”skogsrå” och farbror Gunnar som den envetne men något ”snarstucken” byggare. Men tillbaka till Tisseltorpet, där blir inte de nygifta ensamma på torpet, dels föds deras dotter Barbro1935 och min pappa har sin bostadsadress där tills han flyttar till Norrköping 1937. Även Emmys bror, Bror har flyttat in på det lilla torpet.

Georg och någon
Bror och Georg vid Tisseltorpet

Georg och Bror arbetar med skogsarbete (famnved) och Gunnar som torpare och byggmästare. Ett av byggena som Gunnar var involverad i var Apotekarbostaden i Stegeborg och där pappa Georg var med som formsnickare och grovarbetare. Gunnar var förman på Stegeborgs slottsruin när den skulle stabiliseras från vidare förfall, bland annat nytt tak på tornet och så gjordes betongstabiliseringar i undervåningarna. Det var ett projekt där staten använde sig av ”samvetsömma” inkallade. Arbetet utfördes några år in på 50talet.

Farbror Axel Hjalmar Johansson född den 9/12 1886 död den 29/3 1921, han blev 34 år. Gift med Ester Maria Boström född den 24/1 1888 död den 13/7 1980 hon blev 92 år.

Farfar Axel Fredrik och farmor Johanna Mathilda fick 5 söner. Första barnet en son som heter Albin dör 17 år gammal, andra barnet är Axel Hjalmar och tredje barnet heter Herman som dör när han är 5 år gammal, av dessa tre söner är det endast Axel Hjalmar som hinner skaffa egen familj innan döden väntar på honom.

Så är det Gunnar och Georg som föds senare (1893 och 1901) som blir de två överlevande sönerna.

Axel Hjalmar föds på stället Östergård Rönö, det är tredje stället som föräldrarna bor på efter giftermålet och året är 1886. Det blir ett antal gårdar som hans familj kommer att vara på tills han 1901 flyttar till en egen plats när Axel Fredrik med resten av familjen flyttar från Hägn.

Hjalmars första drängplats blir Espedal i Häradshammars socken, där blir han tills han mer eller mindre blir hemkallad till sin familj igen vid sin fars bortgång. När städseltiden på Pålstorp är slut tar Hjalmar värvning och flyttar till Umeå som soldat detta sker den 16/11 1904. Vad som sker under hans år i Umeå vet jag inte i skrivande stund, men jag vet att syskonen och då särskilt min far sa att han fick ”fara illa”.

Som 21 åring kommer han tillbaka till Östergötland och tar drängplatser igen, tre gårdar i Östra Ny. Därefter flyttar han till Erikslund och till sin mor med de hemmavarande syskonen Gunhild, Helga och Georg, året är 1909. Här stannar han till 1911 då Hjalmar och hans fästmö Ester Maria gifter sig (24/10 1911). Ester Maria kommer från gården Wisten i Å socken. Det är fadern inspektorn Frans Knut Boström som arrenderar gården.

Lite bakgrund om föräldrarna till Ester Maria: Hennes farfar är född i Grebo 2/10 1802 och kommer till Västra Husby som vuxen och till gården Häradstorp där hans yrke blir snickare. Farfar Nils Fredrik Boström gifter sig med Ulrika Persdotter som också är född i Grebo, hon är född den 9/5 1808. Nils Fredrik dör den 16/5 1856 då Ester Marias far bara är 4 år gammal. Det blir modern ”undantagsänkan” som har hand om sonens uppväxt och ser till att den begåvade sonen får en bra skolutbildning. Frans Knut får en skogvaktarutbildning på Skogsinstitutet, Öland. Frans Knut är född den 9/5 1852 och 1870 är det dags att börja jobba som skogsvaktare, det blir på gården Kronoborg i Gårdeby socken. Så är det dags att söka sig till ett större ställe och det blir Gottenvik i Jonsbergs socken där han blir ”Räkenskapsförare”

och där gifter han sig med Emma Josefina Fagergren som är 3 år yngre (23/3 1855), även hon är född i Grebo, giftermålet äger rum den 17/5 1878. Frans Knut och Emma Josefina får 8 barn, Ester Maria är barn nummer 4 och hon är född i Vintersbo Rönö där fadern blivit inspektor på gården 1881 och där man stannar i 18 år tills familjen flyttar till Å socken och till Wisten. På ålderns höst flyttar Knut och Emma till Norrköping och Butgatan 15. Knut dör 1923, han blir 71 år. Emma kommer att bo som änka på Butgatan i 13 år och dör 1936. Hon blir 81 år.

Hjalmar och Ester Maria flyttar till Krokek och till Sandviken där man hyr en stuga och han jobbar som jordbruksarbetare. Här föds deras enda överlevande barn sonen Nils Gösta Hjalmar den 21/9 1912. Familjen har en flicka som heter Jacqnette Lovisa Maria som är född den 26/4 1910 som enligt Hjalmar inte är hans barn. Barnet kommer från Norrköping och familjen får det i sin vårdnad den 23/12 1911. En misstanke jag har är att det kan vara Ester Marias två år äldre systers barn då hon bor i Norrköping.

1912 bosätter familjen sig vid Orrekulla ägor och bor i en lägenhet som heter Mariehem.

En dotter föds här 1914 men dör 1916, hennes namn är Gerd Elisabet. Hjalmar jobbar

som träarbetare men hans lungsjukdom gör sig påmind och det blir hans sista arbetsplats, därefter är det socknens ålderdomshem som blir deras hemvist. Hjalmar dör den 29/3 1921.     Ester Maria Boström

ester 75

Johansson, fosterbarnet Jacqnette och sonen Nils Gösta flyttar från Krokeks ålderdomshem i början av maj månad och till Väsby lillgård No 3. Konungsund, dock kan jag ej se att fosterdottern blir inskriven där tillsammans med Ester och Nils Gösta.

 

Den uppmärksamme kan se att det finns olika uppgifter när Ester Johansson blev änka. Men i kyrkoboken och dödsattest så är det 1921 Hjalmar dog.

 

esterjohansson 90 år

Här blir Ester Maria ”husföreståndarinna” till arrendatorn Johan Alfred Botvidsson som brukar sin moders gård då hon är änka. Johan Alfred är född den 20/2 1883.

 

Det jag vet är att Nils Gösta Hjalmar blir bonde på Väsby lillegård och att han är det till sin död den 28/3 1970. Han gifte sig den 11/11 1939 och vad jag vet fick han i alla fall en dotter då jag vid en cykelfärd lånade en pump av henne. Här finns det säkert mer att reda ut men det får bli en annan gång. Men att Nils Gösta Hjalmar var min kusin, står klart!

 

 

Tillbaka till Georg,

1937 kommer han till Hedvigs församling i Norrköping och har en liten bostad på Knäppingsborgsgatan (enkelrummet, som han sa). Hans yrke blir byggnadsarbetare, det blir jobb hos ett antal byggmästare bl.a. Lundbergs byggnadsfirma. Några år in på 40talet så blir han snickare på Fiskeby pappersbruk och där blir han tills han går i pension 1968.

Arbetslag vid Törnqvists
Arbetslag vid bostadsbygge i närheten av Östra station i Norrköping. Georg är nionde man från vänster eller ganska precis i mitten på andra raden. I profil intill Georg står hans gode vän Thörnqvist.

 

1940 gifter Georg sig med Märta Elisabeth Karlsson född den 11/2 1910. Deras första bostad är Taborgsberg i Östra Eneby församling där äldsta sonen Rune föddes. De två andra barnen föddes när man flyttat till Mätaregatan 8 i Hedvigs församling. Barnen heter Bertil (JAG) och Georg och Märtas dotter Kerstin. På Mätaregatan (sedermera Ö. Promenaden) var Georg ”gårdskarl” under de åren man bodde där 1942–1960. Så flyttar familjen till Skepparegatan 7 och där skingras familjen på ett eller annat sätt.

Barnen:
Rune Nils Georg född den 10/6 1941 död den 31/12 2012
Bertil Gunnar född den 23/2 1944
Kerstin Elisabeth Linnea född den 7/6 1948

Farmor Johanna Matilda flyttar till sin dotter i Ljusfors Österlid, detta gör hon efter att hon under 13 år bott tillsammans med sina 2 söner, Gunnar och Georg. Året är 1933. Hos faster Gunhild och farbror Paul blir hon fram till sin död den 23/4 1940.

 

Faster Alma

Faster Helga

Faster Gunhild

Farbror Gunnar

Dessa släktingar har familjen Georg och Märta Johansson varit i kontakt med under alla år och delat deras glädje och sorg med. Någon närmare släktredogörelse över dem kommer jag inte att göra i denna släktresa.

Farmors Syskon – Tillbaka till förra kapitlet     Till nästa kapital – Inga Britas Aspöja